ontwerp uw droomzwembad ONTWERP ZELF UW DROOMZWEMBAD, IN ENKELE STAPPEN

Zwembaden FAQ

Staat u op het punt om een zwembad te kopen, of geniet u al langer van een eigen zwembad? Dan kan het altijd gebeuren dat u nog vragen heeft. Daarom sommen wij voor u een aantal vaak gestelde vragen op en beantwoorden we deze bondig. Wilt u graag meer informatie ontvangen of vindt u het antwoord op uw vraag hier niet terug, aarzel dan niet om ons te contacteren!

Hoe kan ik hinderlijke chloorgeuren vermijden?
Chloor is nodig om het water in een zwembad schoon te houden. De verschillende chloordeeltjes gaan zich binden met microben, en zo ontstaat er gebonden chloor die het water ontsmet. Wanneer chloor zich bindt met vuil, ontstaan er echter ook chloramines. Deze zorgen voor die hinderlijke chloorgeur. Wat kan u doen om dit tegen te gaan? Om te beginnen moet de zuurtegraad van het water neutraal gehouden worden, om te vermijden dat er nog meer chloramines ontstaan. Ook is het belangrijk dat zware bevuiling van het zwembadwater voorkomen wordt. Een degelijke zwembadfilter en een automatisch meet- en regelsysteem van Leisure Pools helpen u hierbij!
Wat is osmose?
Osmose wordt in de volksmond ook “polyesterrot” genoemd en is een typisch fenomeen dat optreedt bij polyester monoblok zwembaden of bouwkundige baden met een polyester interieur. Het ontstaat doordat het zwembadwater door de polyester wand kan stromen, waardoor er druk ontstaat die blazen veroorzaakt in het polyester. Na een tijdje knappen de blazen en kleuren ze zwart. Een hoge temperatuur van het zwembadwater zal dit proces bovendien ongunstig beïnvloeden. Daarom bestaan de zwembaden van Leisure Pools uit 100% full epoxy vinylester. Dit materiaal is ongevoelig voor osmose, waar we dan ook een levenslange garantie tegen bieden!
Chloorvrij zwemmen tegen astma en allergieën, kan dat?
Een zo zuiver mogelijk zwembad, met toevoeging van zo weinig mogelijk chemicaliën, is een must voor astmapatiënten en mensen met allergieën of een gevoelige huid en slijmvliezen. Volledig chloorvrij zwemmen staat echter nog in zijn kinderschoenen. Bij Leisure Pools doen we er daarom alles aan om het chloorgebruik van onze zwembaden zo minimaal mogelijk te houden. Een zelfreinigende rolluikbak, antibacteriële wanden, volautomatische ontsmetting, een goede zwembadfilter, enzovoort: het zijn allemaal zaken die u helpen om het chloorgebruik te reduceren. U leest er meer over in het artikel “Een ecologisch zwembad”.
Hoe kan ik kalkafzetting op de wanden van mijn zwembad voorkomen?
Kalkafzetting op de wanden van uw zwembad ontstaat wanneer de zuurtegraad van het zwembadwater uit balans geraakt. Onafhankelijk van de hoeveelheid kalk aanwezig in uw zwembad, wat streekgebonden is, is de oorzaak terug te vinden in een verhoging van de pH-waarde boven 8,0 en vooral boven 8,5. Het water wordt dan sterk alkalisch en kan, naast problemen van kalkafzetting, ook agressief worden voor de huid. De ideale zuurtegraad voor uw zwembad is 7,2; met een ondergrens van 7,0 en een bovengrens van 7,4.
Wat moet ik doen bij groen zwembadwater?
Indien het zwembadwater groen kleurt, kan u ervan uitgaan dat de ontsmetting van het zwembad onvoldoende was in een bepaalde periode, waardoor algenvorming is ontstaan. Om dit op te lossen moet u eerst de pH-waarde aanpassen met een correctievloeistof of -poeder. Na het corrigeren van de pH-waarde voegt u chloor toe; dit noemt men een chloor shock. Na de shock filtert u minstens 12 uur overdag en legt u daarna ’s nachts de installatie stil. De algen zullen reageren door intens groen te kleuren, alvorens te worden vernietigd en langzaam naar de bodem te zakken. Nu is het zaak om het zwembad te stofzuigen met zeer langzame bewegingen, om het fijne algenstof niet op te warrelen. Na het stofzuigen dient de voorfilter te worden gereinigd, de filter teruggespoeld en de fijnfilter gespoeld. Heeft de chloor shock niet geholpen, consulteer dan een specialist. Mogelijk heeft u dan te maken met een weinig voorkomende resistente alg.
Hoe kan ik groen zwembadwater voorkomen?
Groen water kan u voorkomen door preventief voldoende controles uit te voeren. Eén keer per week is genoeg bij normaal gebruik, indien u beschikt over een performant filtersysteem. Bij nakend onweer, een extreem hoge luchttemperatuur of intens gebruik is het aangewezen om preventief een extra controle uit te voeren. U mag dan de pH-waarde lichtjes verlagen om een hogere efficiëntie van het chloor te bekomen. Voldoende filteren is echter steeds de boodschap! Bij een watertemperatuur van 28°C dient u minimum 14 uur te filteren. Wanneer uw solar zwembadrolluik gesloten is, moet u ook steeds filteren om de nodige afgifte van energie te verzorgen en het rolluik te beschermen tegen schade.
Waarom zou ik investeren in een volautomatische ontsmetting?
Een volautomatische ontsmetting (ook meet- en regelsysteem genoemd) is een apparaat dat enkele parameters van uw zwembadwater controleert en bijstuurt. Het grote voordeel hiervan is gebruiksgemak, net zoals de veel lagere chloorconcentratie in uw zwembad. Het automatisch ontsmetten van uw zwembad resulteert in een 3 tot 5 keer lagere chloorconcentratie! Op die manier wordt kalkafzetting vermeden, neemt de chloorgeur af en wordt irritatie van de huid, slijmvliezen, luchtwegen en longen voorkomen. Een goed samengestelde filterinstallatie, gecombineerd met volautomatische ontsmetting, garandeert kristalhelder zwemwater van een perfecte kwaliteit!
Welk vermogen moet de zwembadpomp hebben om aangepast te zijn aan mijn zwembad?
Vertrouw altijd op een specialist om het vermogen van uw zwembadpomp te berekenen. Een ondercapaciteit brengt immers de gezondheid van de gebruiker in gevaar, terwijl een overcapaciteit zorgt voor nodeloos stroomverbruik. Vraag uw zwembadbouwer ook altijd om zijn keuze te onderbouwen, en informeer naar de voorwaarden en voordelen om te kiezen voor een pomp met variabele snelheden. In sommige gevallen zijn er zelfs besparingen tot 150% mogelijk!
Waarom zou ik kiezen voor een pomp met variabele snelheid?
Ideaal zou zijn om een zwembad 24 uur te kunnen filteren, omdat we dan niet steeds moeten terugvallen op chloor om het water te ontsmetten. Met een klassieke pomp zou dit echter vrij veel energie kosten. Hier biedt de pomp met variabele snelheid soelaas. Mits een juiste analyse kan het energieverbruik dat eigen is aan een klassieke pomp die gemiddeld 14 uur draait, teruggebracht worden tot minder dan de helft, terwijl we toch 24 uur filteren. Bovendien kan u ’s winters doorlopend filteren aan een verbruik van gemiddeld 100 watt. Zo wordt bevriezing van het systeem voorkomen en wordt opstarten in de lente erg eenvoudig!
Hoe kan ik besparen op het energieverbruik van mijn zwembad?

De ervaring heeft ons geleerd dat klanten bereid zijn om de juiste prijs te betalen voor een kwalitatief en degelijk zwembad, met eveneens een zo laag mogelijke verbruikskost. Er zijn verschillende manieren om dit te realiseren:

  • Beperk het verlies van energie. Dit kan door de technische ruimte zo dicht mogelijk bij het zwembad te bouwen (10 à 20 meter is goed). Vermijd een kelderinstallatie en laat uw installatie ook optimaliseren met zo weinig mogelijk bochten.
  • Kies voor een dikwandig kunststof interieur van uw zwembad met een solar zwembadafdekking. De nano-isolatietechnieken van Leisure Pools zorgen dat er geen warmte kan ontsnappen uit uw zwembad en het solar rolluik zal ook zelf het water opwarmen.
  • Laat de pomp berekenen op basis van uw specifieke installatie; dit om onvoldoende filtercapaciteit uit te sluiten en een overbodig verbruik te vermijden. Idealiter kiest u voor een pomp met variabele snelheden om energie te besparen.
Hoe kies ik tussen een bouwkundig en een monoblok zwembad?
Er zijn verschillende soorten zwembaden op de markt. Wie een zwembad wil kopen, zal bijvoorbeeld vaak de termen “bouwkundig zwembad” en “monoblok zwembad” tegenkomen. Het grote verschil tussen beide is de manier waarop zij gebouwd worden. Zo wordt een bouwkundig zwembad ter plaatse gestort in beton, terwijl een monoblok zwembad in het atelier vervaardigd wordt.
Is er een bouwvergunning nodig voor de aanleg van mijn zwembad?

Alvorens u de beslissing neemt om een zwembad in de tuin te plaatsen, moet goed worden nagegaan of u hier al dan niet een vergunning voor nodig heeft. De regels hieromtrent verschillen per land en eventueel zelfs per gemeente.

 

Nederland

De regelgeving in Nederland is hieromtrent niet eenduidig. Daarom controleert Leisure Pools voor u of u al dan niet een vergunning nodig heeft. Een eerste check doen wij via www.omgevingsloket.nl. Hierbij worden de locatie en aard van de werkzaamheden ingevoerd en krijgen we meteen een ja of nee. Het kan gebeuren dat er een verwijzing komt naar de gemeente, om te checken of het bestemmingsplan de aanleg van een zwembad toelaat.

 

België

In België is de aanleg van een niet-overdekte constructie (zoals een zwembad) vrijgesteld van vergunning tot maximaal 80 vierkante meter per goed, in zij- en achtertuin. Reeds bestaande, niet-overdekte constructies moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte. Strikt noodzakelijke toegangen en oprijlanen worden hierin niet meegeteld. De vrijstelling geldt enkel voor constructies die:

  1. geen bouwvolume hebben
  2. niet hoger dan 1,5 meter boven het maaiveld komen
  3. 1 meter van de perceelgrens verwijderd blijven
  4. minder dan 30 meter van de woning verwijderd zijn
  5. niet in een kwetsbaar gebied liggen
  6. niet in een oeverzone, afgebakend in een bekkenbeheersplan of deelbekkenbeheersplan, of in de 5 meter brede strook langs de oever van een waterloop liggen

Meer informatie hierover kan u altijd bekomen bij de gemeentelijke diensten.

Informatiebron: Ruimte Vlaanderen, Departement van de Vlaamse overheid.
Reeds 2104
realisaties
zwembad zwembaden soorten zwembaden zwembad kopen aanleg zwembad
16 JAAR
ERVARING
zwembad zwembaden soorten zwembaden zwembad kopen aanleg zwembad
Kwaliteit komt
OP DE
1ste plaats
zwembad zwembaden soorten zwembaden zwembad kopen aanleg zwembad
LEVENSLANGE
garantie
zwembad zwembaden soorten zwembaden zwembad kopen aanleg zwembad
zwembad zwembaden soorten zwembaden zwembad kopen aanleg zwembad
zwembad zwembaden soorten zwembaden zwembad kopen aanleg zwembad
zwembad zwembaden soorten zwembaden zwembad kopen aanleg zwembad
Configureer uw eigen droomzwembad...
Wilt u al jaren een eigen zwembad, maar schrikt het kostenplaatje u wat af? Bouw uw eigen zwembad met deze configurator en kom geheel vrijblijvend te weten hoeveel uw droomzwembad zal kosten.
zwembad zwembaden soorten zwembaden zwembad kopen aanleg zwembad
Vind een dealer in uw buurt...
Er is altijd wel een Leisure Pools dealer in uw buurt. Bent u benieuwd waar u onze verdelers kan vinden? Geef dan snel uw postcode in en wij tonen u de dichtstbijzijnde vestiging. Tot binnenkort?
zwembad zwembaden soorten zwembaden zwembad kopen aanleg zwembad