>

Technische ruimte 2

Zwembadverwarming

Het is heerlijk om een eigen zwembad in de tuin te hebben, maar helaas laat het Belgische weer ons nog al eens in de steek. Door te investeren in efficiënte zwembadverwarming verleng je eenvoudig het zwemseizoen, want zwemmen doe je natuurlijk het liefst in water met een aangename temperatuur. Maar welke zwembadverwarming kies je dan? We overlopen hieronder de verschillende mogelijke verwarmingssystemen voor zwembaden.

VERWARM JE ZWEMBAD MET ONZE ZERO ENERGY MODULE

Leisure Pools is de trotse uitvinder van de Zero Energy Pool. Het zero-energy programma is een geïntegreerd online systeem dat energie slim bijstuurt en in staat is om te communiceren met de technieken in de woning.

Wist je trouwens dat slechts 37% van de opgewekte zonne-energie in huis, door middel van zonnepanelen, effectief gebruikt wordt en dat de overblijvende energie verloren gaat? Dit komt doordat we overdag vaak buitenshuis werken, waardoor we vervolgens een relatief laag verbruik hebben. Nochtans, wordt er op deze momenten wel de meeste stroom opgewekt door de zonnepanelen. Bij Leisure Pools zagen we dit gegeven als een opportuniteit. We bouwen nu zwembaden op een nieuwe en energiebesparende manier.

We voorzien het zwembad van een totaal geïntegreerd online systeem met een PLC-sturing in combinatie met een warmtepomp, zonnepanelen en een slimme meter die van het zwembad een thermische batterij maakt. Zo verbruik je geen energie én kan je zwemmen in aangenaam warm water!

 

Voordelen

 • Weinig tot geen verbruikskosten.
 • Er is de keuze om te switchen tussen verwarmen op zonne-energie of klassieke verwarming.
 • Het zwembad is bestuurbaar op afstand waardoor de service en nadienst vlot verloopt.

Nadelen

 • Je moet zonnepanelen hebben of aanschaffen. 
 • Hogere aankoopprijs.

Een warmtepomp om je zwembad te verwarmen

Een warmtepomp is de beste en zuinigste manier om een zwembad te verwarmen. Geen wonder dat het de meest populaire zwembadverwarming is in België. Een warmtepomp ontrekt namelijk warmte aan de omgeving en voegt deze daarna aan het zwembadwater toe. Hoewel de aankoop ervan wat duurder is, verdien je deze kost al snel terug. Een warmtepomp verbruikt namelijk zeer weinig elektriciteit. De terugverdientijd ligt daarom ook veel lager dan bij andere warmtebronnen. Bij een zwembad is de lucht-waterwarmtepomp de interessantste manier om het water te verwarmen.

Voordelen

 • Efficiënt
 • Hoog rendement
 • Energiezuinig
 • Eenvoudig in gebruik
 • Duurzaam
 • Milieuvriendelijk

Nadelen

 • Hogere aankoopprijs
 • Afhankelijk van de buitentemperatuur.
 • Temperatuur moet hoger zijn dan 10 graden.
 • Duurt langer om je zwembadwater te verwarmen (2°C per dag).

Met een kwalitatieve warmtepomp in combinatie met goede zwembadafdekking spendeer je ongeveer 650 euro per jaar aan verwarmingskosten voor je zwembad. Dit als je zwemt wanneer het buiten warmer is dan 10°C. Wil je liever het hele jaar door zwemmen? Dan kan je tijdens de wintermaanden een warmtewisselaar gebruiken. 

Warmtewisselaar

Een warmtewisselaar brengt warmte van een externe warmtebron, bijvoorbeeld een cv-ketel, een zonneboiler of zelfs een warmtepomp, over naar het zwembadwater. Doordat het warme en koude water in de warmtewisselaar in tegengestelde richting stromen, vindt er een warmte-uitwisseling plaats. Zo geeft het warme water van bijvoorbeeld de cv-ketel warmte af aan het koude zwembadwater, zonder met elkaar in contact te komen. Deze techniek is ideaal voor mensen die hun zwembad snel willen opwarmen. Op slechts één dag is het volledige zwembad opgewarmd en kan je genieten.

 

Voordelen

 • Goedkopere aankoopprijs
 • Warmt het zwembadwater snel op

Nadelen

 • Verbruikskosten zijn duur
 • Minder ecologisch
 • Altijd in combinatie met een ander verwarmingssysteem

Doordat de warmtewisselaar wordt aangesloten op het bestaande verwarmingssysteem is het goedkoop om te installeren. Toch liggen de verbruikskosten bij een warmtewisselaar zeer hoog. Als je het zwembad alleen op deze manier verwarmt, krijg je achteraf gegarandeerd een pijnlijke energiefactuur. Bovendien is deze zwembadverwarming minder ecologisch, iets waar we de dag van vandaag toch veel rekening mee houden. 

Zwembadverwarming op hout

Als laatste optie kan je het zwembad ook nog verwarmen met hout. Het zwembadwater passeert langs de houtkachel en krijgt zo de warmte mee die van het vuur komt. De bediening en de werking ervan is echter vrij arbeidsintensief, want er moet constant hout toegevoegd worden. Bovendien is hout niet goedkoop. Dit type zwembadverwarming kan gebruikt worden bij kleinere zwembaden die occassioneel worden gebruikt.

Voordelen

 • Goed voor kleine zwembaden die occasioneel gebruikt worden.

Nadelen

 • Dure aankoopprijs hout
 • Zeer arbeidsintensief
Zwembaden bouwen

INNOVATIEVE BUFFER

Het technisch pallet beschikt over een eenvoudige digitale knop met diverse opties om uw zwembad op te warmen: zo snel mogelijk, ecologisch of uiteraard zero-energy. Dit laatste is waar het allemaal om draait.

Dankzij de PLC-sturing kunnen de zwembadtoestellen communiceren met de slimme meter. Zo wordt het overschot aan energie gebruikt om het zwembadwater op te warmen en fungeert JE zwembad als thermische batterij. Je verwarmt je zwembad dan kosteloos.

 

BESTAANDE INSTALLATIES

Er wordt een buffer opgebouwd die een aantal graden warmer is dan de temperatuur die je beoogt. Wanneer de buitentemperatuur vervolgens daalt, zal de warmte van het water beter behouden blijven. Wel belangrijk is dat je een goed geïsoleerd zwembad hebt zodat de warmte niet kan ontsnappen. Als optimale afdekking van het zwembad kies je idealiter voor solar lamellen. Deze houden het water extra warm aan de hand van hun serre-effect. Deze techniek wordt ook toegepast op bestaande zwembadinstallaties.

 

Vergeet je zwembadafdekking niet

Eenmaal het zwembadwater opgewarmd is, is het belangrijk om het water zo lang mogelijk warm te houden en ervoor te zorgen dat de warmte niet kan ontsnappen. Daarom raden wij onze klanten altijd aan om het zwembad af te dekken met een automatisch rolluik. Dit zorgt ervoor dat het zwembadwater minder snel afkoelt waardoor je energie bespaart. Als je bovendien kiest voor solar lamellen stijgt de temperatuur van het water zelfs wanneer je het zwembad niet gebruikt op zonnige dagen. Kortom: alleen maar voordelen! 

Nog vragen over zwembadverwarming? Contacteer ons!