Leisure Pools is de trotse uitvinder van de Zero Energy Pool. Ons draadloos systeem, gebaseerd op het LoRa (Long Range) radioprotocol, stuurt energie slim bij en communiceert met de technieken in je woning.
Wist je dat slechts 37% van de opgewekte zonne-energie effectief gebruikt wordt? Vaak werken we overdag buitenshuis, terwijl zonnepanelen dan juist de meeste stroom opwekken. Leisure Pools gebruikt dit overschot om je zwembad energiezuinig te verwarmen.
Het systeem maakt gebruik van een zender in de P1-poort van de digitale meter en een ontvanger in de besturingskast.
In combinatie met een warmtepomp wordt je zwembad een thermische batterij. Zo bespaar je energie én geniet je altijd van warm water!
Een warmtepomp is de beste en zuinigste manier om een zwembad te verwarmen. Geen wonder dat het de meest populaire zwembadverwarming is in België. Een warmtepomp ontrekt namelijk warmte aan de omgeving en voegt deze daarna aan het zwembadwater toe. Hoewel de aankoop ervan wat duurder is, verdien je deze kost al snel terug. Een warmtepomp verbruikt namelijk zeer weinig elektriciteit. De terugverdientijd ligt daarom ook veel lager dan bij andere warmtebronnen. Bij een zwembad is de lucht-waterwarmtepomp de interessantste manier om het water te verwarmen.
Met een kwalitatieve warmtepomp in combinatie met goede zwembadafdekking spendeer je ongeveer 650 euro per jaar aan verwarmingskosten voor je zwembad. Dit als je zwemt wanneer het buiten warmer is dan 10°C. Wil je liever het hele jaar door zwemmen? Dan kan je tijdens de wintermaanden een warmtewisselaar gebruiken.
Een warmtewisselaar brengt warmte van een externe warmtebron, bijvoorbeeld een cv-ketel, een zonneboiler of zelfs een warmtepomp, over naar het zwembadwater. Doordat het warme en koude water in de warmtewisselaar in tegengestelde richting stromen, vindt er een warmte-uitwisseling plaats. Zo geeft het warme water van bijvoorbeeld de cv-ketel warmte af aan het koude zwembadwater, zonder met elkaar in contact te komen. Deze techniek is ideaal voor mensen die hun zwembad snel willen opwarmen. Op slechts één dag is het volledige zwembad opgewarmd en kan je genieten.
Doordat de warmtewisselaar wordt aangesloten op het bestaande verwarmingssysteem is het goedkoop om te installeren. Toch liggen de verbruikskosten bij een warmtewisselaar zeer hoog. Als je het zwembad alleen op deze manier verwarmt, krijg je achteraf gegarandeerd een pijnlijke energiefactuur. Bovendien is deze zwembadverwarming minder ecologisch, iets waar we de dag van vandaag toch veel rekening mee houden.
Als laatste optie kan je het zwembad ook nog verwarmen met hout. Het zwembadwater passeert langs de houtkachel en krijgt zo de warmte mee die van het vuur komt. De bediening en de werking ervan is echter vrij arbeidsintensief, want er moet constant hout toegevoegd worden. Bovendien is hout niet goedkoop. Dit type zwembadverwarming kan gebruikt worden bij kleinere zwembaden die occassioneel worden gebruikt.
Het technisch pallet beschikt over een eenvoudige digitale knop met diverse opties om uw zwembad op te warmen: zo snel mogelijk, ecologisch of uiteraard zero-energy. Dit laatste is waar het allemaal om draait.
Dankzij de PLC-sturing kunnen de zwembadtoestellen communiceren met de slimme meter. Zo wordt het overschot aan energie gebruikt om het zwembadwater op te warmen en fungeert JE zwembad als thermische batterij. Je verwarmt je zwembad dan kosteloos.
Er wordt een buffer opgebouwd die een aantal graden warmer is dan de temperatuur die je beoogt. Wanneer de buitentemperatuur vervolgens daalt, zal de warmte van het water beter behouden blijven. Wel belangrijk is dat je een goed geïsoleerd zwembad hebt zodat de warmte niet kan ontsnappen. Als optimale afdekking van het zwembad kies je idealiter voor solar lamellen. Deze houden het water extra warm aan de hand van hun serre-effect. Deze techniek wordt ook toegepast op bestaande zwembadinstallaties.
Eenmaal het zwembadwater opgewarmd is, is het belangrijk om het water zo lang mogelijk warm te houden en ervoor te zorgen dat de warmte niet kan ontsnappen. Daarom raden wij onze klanten altijd aan om het zwembad af te dekken met een automatisch rolluik. Dit zorgt ervoor dat het zwembadwater minder snel afkoelt waardoor je energie bespaart. Als je bovendien kiest voor solar lamellen stijgt de temperatuur van het water zelfs wanneer je het zwembad niet gebruikt op zonnige dagen. Kortom: alleen maar voordelen!
Nog vragen over zwembadverwarming? Contacteer ons!