>

Zwembaden FAQ

Zwembaden FAQ

Sta je op het punt om een zwembad te kopen of geniet je al een tijdje van een eigen zwembad? Dan gebeurt het wel eens dat je vragen hebt. Wij sommen daarom een aantal vaakgestelde vragen voor je op en beantwoorden ze bondig. Wil je graag meer informatie of vind je geen antwoord op jouw vraag? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Chloor is nodig om het water in het zwembad schoon te houden. De verschillende chloordeeltjes binden zich met microben en zo ontstaat er gebonden chloor die het water ontsmet. Wanneer chloor zich bindt met vuil onstaan er echter ook chloramines. Deze zorgen voor de hinderlijke chloorgeur. Om dit te vermijden hou je de zuurtegraad van het water neutraal. Zo kunnen er niet nog meer chloramines ontstaan. Ook is het belangrijk dat zware bevuiling van het zwembadwater voorkomen wordt. Een degelijke zwembadfilter en een automatisch meet- en regelsysteem helpen.

Osmose wordt in de volksmond ook ‘polyesterrot’ genoemd en is een typisch fenomeen dat optreedt bij polyester monoblok zwembaden of bouwkundige baden met een polyester interieur. Het ontstaat doordat het zwembadwater door de polyesterwand kan stromen waardoor er door druk blazen ontstaan in het polyester. Na een tijdje knappen de blazen en kleuren ze zwart. Een hoge temperatuur van het zwembadwater beïnvloedt dit proces bovendien ongunstig. Leisure Pools bouwt echter zwembaden uit 100% full epoxy vinylester. Dit materiaal is ongevoelig voor osmose, daarom bieden we je dan ook een levenslange garantie hiertegen.

Als het zwembadwater groen kleurt, is het zwembad onvoelde onsmet in een bepaalde periode waardoor er algenvorming is ontstaan. Om dit op te lossen moet de pH-waarde aangepast worden met een correctievloeistof of -poeder. Na het corrigeren van de pH-warde voeg je chloor toe, dit noemt men een chloorshock. Hierna filter je het zwembad minstens 12 uur overdag en leg je daarna ’s nachts de installatie stil. De algen reageren door intens groen te kleuren voordat ze worden vernietigd en naar de bodem zakken. Je stofzuigt erna het zwembad met zeer langzame bewegingen, om het fijne algenstof niet op te warrelen. Na het stofzuigen reinig je de voorfilter, spoel je de filter terug en spoel je de fijnfilter. Heeft de chloorshock niet geholpen? Raadpleeg dan een specialist. Mogelijk heb je te maken met een weinig voorkomende resistente alg.

Voorkom groen water door preventief voldoende controles uit te voeren. Eén keer per week is genoeg bij normaal gebruik, maar alleen als je beschikt over een performant filtersysteem. Bij nakend onweer, een extreem hoge luchttemperatuur of intens gebruik van het zwembad is het aangewezen om preventief een extra controle uit te voeren. Verlaag lichtjes de pH-waarde om een hogere efficiëntie van het chloor te bekomen. Voldoende filteren is echter steeds de boodschap! Bij een watertemperatuur van 28°C filter je minimum 14 uur. Wanneer je rolluik gesloten is, is het nog steeds nodig om te filteren om het rolluik te beschermen tegen schade.

Een volautomatische ontsmetting (ook wel meet- en regelsysteem genoemd) is een apparaat dat enkele parameters van het zwembadwater controleert en bijstuurt. Het grote voordeel hiervan is gebruiksgemak net als de veel lagere chloorconcentratie in het zwembad. Het automatisch ontsmetten van het zwembad resulteert in een 3 tot 5 keer lagere chloorconcentratie. Op die manier wordt kalkafzetting vermeden, neemt de chloorgeur af en wordt irritatie van de huid, slijmvliegen, luchtwegen en longen voorkomen. Een goed samengestelde filterinstallatie gecombineerd met een volautomatische ontsmetting garandeert kristalhelder zwembadwater van perfecte kwaliteit!

Vertrouw altijd op een specialist om het vermogen van de zwembadpomp te berekenen. Een ondercapaciteit brengt immers de gezondheid van de gebruiker in gevaar terwijl een overcapaciteit zorgt voor nodeloos stroomverbruik. Vraag je zwembadbouwer ook altijd om zijn keuze te onderbouwen en informeer naar de voorwaarden en voordelen van een pomp met variabele snelheden. In sommige gevallen zijn er zelfs besparingen tot 150% mogelijk.

Idealiter filter je het zwembad 24 uur per dag, zo moet je niet terugvallen op chloor om het water te ontsmetten. Met een klassieke pomp kost dit echter vrij veel energie. Een pomp met variabele snelheid biedt hier de oplossing. Door een juiste analyse kan het energieverbruik eigen aan klassieke pomp, die draait gemiddeld 14 uur, teruggebracht worden tot minder dan de helft terwijl we toch 24 uur filteren. Bovendien kan je hiermee ’s winters doorlopend filteren aan een verbruik van gemiddeld 100 watt. Zo voorkom je bevriezing van het systeem en wordt opstarten in de lente erg eenvoudig.

Beperk het verlies van energie. Bouw bijvoorbeeld de technische ruimte zo dicht mogelijk bij het zwembad (10 à 20 meter is goed). Vermijd een kelderinstallatie en laat het systeem optimaliseren met zo weinig mogelijk bochten.

Kies voor een dikwandig kunstofinterieur van het zwembad met een solar zwembadafdekking. De nano-isolatietechnieken van Leisure Pools zorgen er bovendien voor dat er geen warmte kan ontsnappen uit het zwembad en het solar rolluik warmt het water ook nog eens op.

Laat de pomp berekenen op basis van jouw zwembadinstallatie, dit om onvoelde filtercapaciteit uit te sluiten en een overbodig verbruik te vermijden. Kies voor een pomp met variabele snelheden om energie te besparen.

 

Er zijn verschillende soorten zwembaden op de markt. Wie een zwembad wil kopen, komt vaak de termen ‘bouwkundig zwembad’ en ‘monoblok zwembad’ tegen. Het grootste verschil tussen de twee is de manier waarop ze gebouwd worden. Zo wordt een bouwkundig zwembad ter plaatse gestort in beton en een monoblok zwembad wordt in het atelier vervaardigd en in één stuk geleverd. Beide baden hebben elk hun voor- en nadelen. De keuze is dus zeer persoonlijk.

Deze vraag is helaas niet kort te beantwoorden. Leisure Pools vatte de regels wel voor je samen in een blogartikel, maar we raden je altijd aan om informatie op te vragen bij de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente.

Wil je graag meer informatie of vind je geen antwoord op jouw vraag? Aarzel dan niet om ons te contacteren!