Met een zwembad in je tuin ben je tijdens de zomer zeker van uren zwemplezier. Heerlijk toch zo’n frisse duik? Om het zwembadwater zo helder mogelijk te houden, vraagt je zwembad echter wel wat onderhoud. Maar geen nood, met onze 5 tips valt het allemaal wel mee en maak je van het zwembadonderhoud ook een leuke activiteit.

Tip 1: Gebruik zwembadafdekking als je niet zwemt 

Als je niet zwemt, dek je het zwembad best af. Zo vermijd je dat vuil, denk maar aan bladeren, takjes en zelfs kikkers, in het zwembad terechtkomt.  

Bovendien bespaar je door goede zwembadafdekking op je energiefactuur. Door het zwembad af te dekken behoudt het water zijn warmte langer en heeft de zwembadverwarming minder werk. Goed voor het milieu en voor je portemonnee!   

Tip 2: Test regelmatig het zwembadwater 

Om het zwembad schoon te houden is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen de hoeveelheid chloor in het water, de alkaliniteit (TA), de hardheid van het water en de zuurtegraad (pH). Test deze waardes minstens 1x per week met een goede tester, liefst elke dag als je dagelijks zwemt, bijvoorbeeld in de zomer. Alleen door alle waardes goed in de gaten te houden, en bij te sturen waar nodig, is je zwembad vrij van bacteriën en virussen.  

De pH-waarde moet altijd tussen 7.2 en 7.6 liggen. Ligt dit hoger? Voeg dan pH-Min toe. Is de waarde lager? Dan gebruik je pH-Plus.  

Een te hoge pH-waarde maakt het chloor minder actief waardoor bacteriën zich kunnen ontwikkelen in het zwembadwater. Algen krijgen bovendien vrij spel en het water kan groen worden. Een te lage pH-waarde kan dan weer leiden tot huid- en oogirritaties. 

De aanwezigheid van chloor is noodzakelijk voor kristalhelder en vooral gezond water. Maar chloor werkt pas goed als de pH-waarde correct is. Voor een buitenzwembad ligt de ideale waarde van chloor tussen 1 en 2.5 mg/liter.  

Ter info: Leisure Pools raadt je aan om het zwembad uit te rusten met een automatische meet- en regelinstallatie. Deze houdt de waterkwaliteit constant in de gaten en voegt kleine hoeveelheden chloor toe, maar enkel en alleen als dat nodig is. Daarnaast kan je een uv-installatie toevoegen aan het technisch pallet. Aan de hand van ultraviolet licht doodt het systeem bacteriën, algen en andere micro-organismen in het zwembadwater.  

Tip 3: Spoel je af voordat je gaat zwemmen 

Leer jezelf en je (klein)kinderen de goede gewoonte aan om je even af te spoelen voordat je een frisse duik neemt in het zwembad. Zo komen alle losse huidschilfers of je zonnecrème bijvoorbeeld al niet in het zwembadwater terecht. Doordat er dus minder vuildeeltjes in het zwembad belanden, verbruik je bovendien minder zwembadproducten.  

Tip 4: Voeg regelmatig vers water toe en reinig de zwembadfilter 

Onderzoek wijst uit dat het aan te raden is om iedere week een deel van het zwembadwater te verversen. Anders wordt de zoutconcentratie in het water te hoog. Gelukkig kan dit eenvoudig door de zwembadfilter te reinigen. Want in deze filter hoopt het vuil sneller op dan je denkt. Met een backwash wordt alle niet-actieve chloor uit het water gehaald, het vuil afgevoerd, neemt de druk in de filter af en verdwijnt dus een deel van het zwembadwater. Terug bijvullen en klaar!  

TipHou de waarde van het zoutgehalte in het water goed in de gaten, zeker in de zomer en vul vers water aan indien nodig.  

Tip 5: Stofzuigen maar! 

Misschien niet je favoriete taakje, maar ook het zwembad moet regelmatig gestofzuigd worden om (grof) vuil te verwijderen. Gelukkig zijn er ondertussen verschillende robotstofzuigers op de markt die dit werk automatisch, en met veel plezier, van je overnemen. Alle wanden en ook de bodem worden met een robotstofzuiger volledig gereinigd. Door regelmatig te stofzuigen, haal je de meeste vuildeeltjes uit het zwembad. Zo kan jij altijd zwemmen in helder water!  

Ter info: Leisure Pools heeft verschillende slimme technieken ontwikkeld om het onderhoud van het zwembad zo minimaal mogelijk te houden. Zo zijn onze kuipen bijvoorbeeld afgewerkt met een Aqua Guard Smart Color Coating. Deze is zeer glad en niet-poreus waardoor algen en bacteriën zich niet in de wanden kunnen nestelen. Bovendien heeft de coating een sterke antibacteriële werking waardoor een groot aantal bacteriën in het zwembadwater gedood worden. Maar dat is nog niet alles, want onze zelfreinigende rolluiknis verzamelt al het vuil in de rolluikbak en reinigt deze automatisch.  

Kortom: een Leisure Pools-zwembad heeft een minimum aan onderhoud én chemicaliën nodig. Dat wil toch iedereen? 

Nog vragen? Stel ze via ons contactformulier!